Cu fiecare proiect pe care îl realizăm, ne bucurăm că avem ocazia să intrăm în contact cu persoane noi, să le cunoaștem și să le fim alături prin ceea ce facem. Fiecare interior în care ajungem are o poveste și la fel și cel sau cei care dețin respectivul spațiu. Cu această idee în minte, e momentul să îți împărtășim mai multe despre medicul stomatolog Mihai Zanfir și să-ți arătăm clinica sa, Zanfir Dent.
Cu Dr. Mihai Zanfir, am vorbit inițial doar telefonic și pe email. Ne-am cunoscut personal în ziua stabilită pentru scanarea 3D a clinicii Zanfir Dent. Am fost întâmpinați dis-de-dimineață de un tânăr înalt, cu o voce plăcută, care ne-a transmis încredere și siguranță prin felul său calm de a fi. Ulterior, interacționând, am descoperit o persoană echilibrată, dornică să se dezvolte constant și deschisă la idei și sugestii.
Ne-am gândit că odată cu prezentarea 3D a clinicii, e o ocazie bună să aflăm mai multe și despre medicul din spatele Zanfir Dent. De multe ori, atunci când mergem pentru prima dată la un doctor pe care nu-l cunoaștem, intrăm mai întâi în contact cu clinica sau cabinetul și apoi interacționăm propriu-zis cu specialistul. De data aceasta, îți propunem să-l cunoaștem mai întâi pe medicul Mihai Zanfir și apoi să-i descoperim clinica.
Când și cum ai știut că vrei să studiezi medicina și să pornești pe acest drum?
Dr. Mihai Zanfir: Precum majoritatea carierelor, totul pleacă de la un vis. Însă visul meu e, poate, un mare clișeu față de această majoritate. În perioada liceului, urmăream un film cu medici. La un moment dat, era o scenă în care un medic salvase viața unui bătrân, iar bătrânul îi ținea strâns mâna medicului. Imaginea aceea a rămas tipărită în mintea mea, iar respectiva senzație mi-a rămas în suflet. Știu la fel de bine astăzi, pe cât știam și în momentul în care am văzut secvența respectivă, că viața reală nu este asemenea unei scene dintr-un film. Este departe de adevăr. Dar aceasta a fost scânteia visului meu.
De ce medicină dentară?
Dr. Mihai Zanfir: Alegerea traseului profesional se leagă oarecum de un moment mai puțin fericit. În aceeași perioadă în care m-am decis să urmez această carieră, am fost descoperit cu diabet zaharat tip I. Îmi doream foarte mult să urmez medicina și am realizat că medicina dentară îmi poate permite să îmi modelez programul în funcție de aportul meu glucidic, de necesarul insulinic, fără să îmi afecteze prea mult valorile glicemice. Așa că iată cum stomatologia mă ajută astăzi să îmi urmez visul. Să văd un pacient edentat total care primește o proteză totală sau implanturi și își recapătă zâmbetul sau doar să ajut pe cineva să își mențină sănătatea orală îmi oferă aceeași senzație ca și atunci când am văzut acea scenă din film.
Ce simți că te motivează în munca pe care o faci?
Dr. Mihai Zanfir: Cred că am răspuns la această întrebare puțin mai devreme…
Pe scurt, mă motivează să știu că pot fi alături de pacienții mei și că pot să-mi aduc contribuția prin ceea ce știu și pot face. Mă bucur să simt că pot să ajut oamenii să își mențină sănătatea orală și zâmbetul frumos.
Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți în activitatea de zi cu zi?
Dr. Mihai Zanfir: Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare o reprezintă pacientul neinformat. Nu aș vrea să generalizez, însă, din păcate, în România, față de alte țări europene, nu există o formă clară de informare asupra sănătății orale și nu se conștientizează consecințele provocate de afecțiunile orale. Sănătatea orală poate preveni afecțiunile sinusale, cardiace, digestive etc. Și aici cred că intervine misiunea noastră de medici care nu doar tratăm, ci și educăm și promovăm sănătatea preventivă.
O altă mare provocare o reprezintă pacientul neinformat, dar care se consideră foarte bine informat. În prezent, medicina se învață din ce în ce mai mult de pe internet. Întâlnesc tot mai mulți pacienți care citesc informații online, de multe ori eronate, iar când se prezintă într-o clinică, încep conversația cu „Vreau asta…” sau „Doresc să-mi faceți asta pentru că am citit pe net…”. M-am confruntat și cu situații în care am recomandat un tratament, iar pacientul îl refuză pentru că „a citit pe internet despre asta”.
Internetul este o vastă sursă de informații utile și recomand cu căldură să fie folosit, însă multe date pot fi eronate sau incomplete. Sugestia mea e să ne informăm din mai multe surse și să discutăm acele cunoștințe nou dobândite cu un profesionist din domeniu. Și cu atât mai mult atunci când e vorba de informații medicale.
Ce-ți place cel mai mult în activitatea de la cabinet?
Dr. Mihai Zanfir: Cafeaua de dimineață. Și să știu că pacientul pleacă fericit și mulțumit de la mine din clinică. Când un pacient vine la mine și îmi spune „o să vă recomand celor dragi” sau „vin la recomandarea altora” este cea mai mare mulțumire pe care aș putea să o am.
Ce anume din personalitatea ta crezi că se reflectă în atmosfera din cabinet?
Dr. Mihai Zanfir: Calmul.
Ce obiective ai pe plan profesional?
Dr. Mihai Zanfir: Să fiu mai bun decât am fost acum două ore. Încerc să fiu într-o continuă dezvoltare și să capăt cunoștințe noi din domeniul stomatologic – este o ramură a medicinei care se dezvoltă cu o viteză uluitoare. Trebuie îmbinate permanent cunoștințele medicale cu tehnica modernă. Așa că îmi doresc să mă adaptez și să mă dezvolt constant.
Cu ce gând despre tine ți-ar plăcea să plece pacienții după ce te vizitează?
Dr. Mihai Zanfir: Încredere. Vreau ca pacienții mei să mă vadă nu doar ca pe medicul ce le oferă servicii stomatologice, ci și ca pe o persoană cu care pot sta de vorbă la o cafea și în care să aibă încredere pe termen lung.
Care este semnificația din spatele sloganului „Suntem diferiți, zâmbetul e universal”?
Dr. Mihai Zanfir: În fiecare zi, eu merg cu metroul. Când sunt în metrou, mă uit adesea în jur și văd foarte mulți oameni. Toți diferiți. Diferențe de rasă, de etnie, poate de orientare sexuală. Printre acești oameni, într-un tren extrem de aglomerat, văd regulat persoane surdo-mute. Si le vad comunicând între ele prin limbajul semnelor, pe care nu îl înțeleg. E normal, nu știu limbajul semnelor. Asta până când îi văd zâmbind. Îi văd râzând, îi văd bucuroși și știu ce înseamnă asta. Indiferent de rasă, de etnie, de orientare și indiferent în ce limbă comunici, zâmbetul este determinat de același grup de mușchi. Este determinat de aceeași acțiune și îți dai seama că transmite: fericire, veselie, bună dispoziție, împlinire și respect. Zâmbetul este un limbaj universal.
Dacă am adus în discuție sloganul clinicii Zanfir Dent, te rugăm să ne dai 3 recomandări pentru un zâmbet frumos și sănătos.
Dr. Mihai Zanfir: Zâmbetul sănătos este format din combinația roz (gingiile) cu alb (dinții). Igiena orală constantă – formată obligatoriu din tehnica corectă de periaj, de două ori pe zi și metodele adiționale de igienă (ață dentară, duș bucal, periuțe interdentare, apă de gură) – este un prim pas spre un zâmbet sănătos.
La acestea, adaug controlul stomatologic și detartrajul dentar efectuat o dată la 6 luni.
Și, nu în ultimul rând, un zâmbet frumos nu înseamnă neapărat un zâmbet perfect, cu dinți aliniați și albi ca marmura. De multe ori, acele lucrări protetice exagerat de albe dau acel aspect de „zâmbet fals”. Pentru mine, zâmbetul frumos reprezintă acel zâmbet natural, cu dinții de nuanță alb, ușor gălbui. Dar aceasta este opinia mea. Pentru unii, zâmbetul frumos e dat de spațiul dintre primii doi dinți din față. Pentru alții, zâmbetul frumos este acel zâmbet alb, cu dinții aliniați. Eu cred că zâmbetul frumos este ceva personalizat pentru fiecare individ în parte.
În încheiere, ce pasiuni are medicul Mihai Zanfir după viața de la cabinet?
Dr. Mihai Zanfir: Atunci când sunt acasă, îmi plac jocurile video. Eu văd jocurile video ca pe o carte sau un film. Când citești o carte, îți imaginezi personajul și anturajul. Când te uiți la un film, urmărești vizual personajul și anturajul. Când joci un joc, controlezi personajul pe care îl joci și explorezi anturajul său. De aceea, îmi plac jocurile sofisticate, cu povești complexe. Însă asta nu înseamnă că nu-mi plac cărțile sau filmele. Atunci când călătoresc, îmi place să explorez și să apreciez arta, arhitectura sau natura.
Îi mulțumim că a acceptat invitația de a ne răspunde la întrebări. Și, mai ales, pentru sinceritatea și deschiderea de care a dat dovadă.
Nu știm cum e Dr. Mihai Zanfir ca specialist (din postura de pacient), însă din perspectiva interacțiunii umane, e o prezență discretă și liniștitoare. Și o persoană cu care găsești subiecte de discuție dincolo de sfera profesională. În plus, am înțeles de ce cafeaua de dimineață chiar e o parte apreciată în activitatea de la cabinet… Confirmăm că e foarte bună!
Descoperă interiorul clinicii Zanfir Dent
Iată că a venit momentul să pătrundem și în interiorul clinicii Zanfir Dent, situată pe Calea Plevnei Nr. 16, București. O clinică cu două cabinete colorate și dotate cu echipamente performante, care ușurează viața medicilor și a pacienților deopotrivă.
Pentru programul de lucru și datele de contact, te rugăm să accesezi pagina de Facebook Zanfir Dent sau contul de Google al clinicii.
Am fost plăcut suprinși să aflăm că sunt acceptate consultațiile și sâmbăta, pe bază de programare.
Iată-ne ajunși la finalul acestui articol-interviu. Prezentarea 3D a clinicii Zanfir Dent poate fi văzută și sub forma unui tur virtual de tip Google direct din Google Maps sau Google Street View. (Dacă e un subiect de interes, te invităm să descoperi mai multe despre tururile virtuale 3D pentru Google Street View și Google Maps).
Fiind vorba despre o clinică stomatologică, e important să subliniem faptul că a alege să-ți deschizi ușile și a te arăta așa cum ești, e o dovadă reală de transparență și încredere. Și ca viitor pacient, e util și confortabil să știi exact cum arată locul în care urmează să mergi.