Disconfort Residence e o carte scrisă de arhitectul Radu Negoiță, care își propune să atragă atenția asupra unor greșeli de arhitectură sau chiar asupra încălcărilor legii în construcția de apartamente. Volumul a apărut anul acesta la Editura Publica, în colecția Publica Extra.
Subtitlul cărții e clar, bine direcționat și setează niște așteptări care vor fi îndeplinite:
Cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi.
Cel mai probabil, acest volum nu o să-ți placă dacă:
- preferi stilul formal sau academic al scrierii;
- ești un agent sau dezvoltator imobiliar care se simte cu musca pe căciulă;
- nu ai simțul umorului.
E un ghid util – am putea spune chiar obligatoriu – dacă:
- intenționezi să-ți achiziționezi un apartament în viitorul apropiat.
Și poate fi o lectură captivantă, practică și amuzantă dacă:
- ți-ai achiziționat de curând un apartament și ești suficient de curajos/ă să-ți pui casa sub lupă – cu riscul de a descoperi unele erori de proiectare/amenajare. (Asta dacă nu le-ai descoperit deja pe propria piele, din experiența locuirii acolo.);
- intenționezi să fii meșterul-arhitect al propriei locuințe și crezi că e o treabă simplă de făcut;
- te pasionează domeniul arhitecturii și al amenajărilor interioare;
- cauți o lectură ușor de parcurs, îți plac cărțile cu imagini și, la final, rămâi și cu idei utile.
Acestea fiind spuse, Disconfort Residence nu prea e o carte pe care să o povestești altora.
E mai mult de recomandat sau împrumutat pentru că trebuie citită și văzută.
„Văzută” pentru că toate scenariile prezentate în volum sunt însoțite de schițe și notițe, care facilitează înțelegerea.
Limbajul folosit e unul informal, jucăuș și, pe alocuri, colorat. Adesea, scenariile create pentru a descrie capcanele din planuri se bazează pe niște imagini plastice, care te fac să zâmbești, să râzi în hohote sau, uneori, să te îngrozești. E un fel de a face haz… Marele necaz e că multe dintre exemplele aduse în discuție încalcă legi de proiectare, arhitectură sau urbanism.
Recunosc, cu fiecare situație descrisă și exemplificată vizual, am avut tendința să analizez în primul rând locul în care stau. Apoi, dacă nu am găsit asemănări, am început să mă gândesc la apartamentele rudelor, prietenilor, cunoscuților etc. Partea tristă e că sunt multe situații în care chiar găsești asemănări.
A scrie și a publica o astfel de carte e un act de curaj într-un moment în care se construiește din ce în ce mai mult. Și lumea cumpără din ce în ce mai mult. Însă e un act de curaj binevenit pentru că ajută la educarea pieței și trage niște semnale de alarmă.
Nu devii un specialist după ce o citești. Dar măcar ești mai atent la ceea ce ți se vinde.
Toate schițele incluse în volum au la bază planuri reale, adunate prin proiectul Case strâmbe pe radar.
Practic, cei care intenționează să cumpere un apartament sau ezită între două variante, îi pot trimite lui Arh. Radu Negoiță planul/planurile, completează o fișă cu detalii tehnice și primesc apoi un raport detaliat cu puncte forte și dezavantaje, oportunități și amenințări.
Mai multe informații despre serviciile de analiză și consultanță oferite găsești pe site-ul său, radunegoita.ro
Dacă e prima dată când ne vizitezi sau dacă ne urmărești de ceva vreme, poate te întrebi de ce am ales să facem o recenzie de carte pe blogul nostru.
Pe scurt, pentru că am rezonat cu ceea ce promovează și încurajează Arh. Radu Negoiță. Respectiv, printre altele, mai multă transparență din partea agenților și dezvoltatorilor imobiliari.
La evenimentul de lansare a volumului Disconfort Residence ce a avut loc în Cluj-Napoca, alături de autor, a fost prezent și arhitectul Șerban Țigănaș, fondator al biroului de arhitectură și inginerie Dico și Țigănaș, fost Președinte al Ordinului Arhitecților din România. În discuția celor doi, ne-a atras atenția o afirmație și anume aceea că, spre deosebire de majoritatea europenilor, românii dețin recordul în a cumpăra locuințe „virtuale”. Adică semnează și plătesc pentru achiziționarea unui apartament care nu există sau e în stadiu de construcție. Cumperi practic pe baza unei reprezentări schițate pe o foaie A4, pe baza a câtorva imagini „ochioase” cu randări pe calculator, pe baza unui discurs excelent de vânzări. Deci, în final cumperi… promisiuni. Ceea ce e irațional sau… curajos. Depinde din ce perspectivă privim lucrurile.
Prin ceea ce facem în OMNI•vision, scanăm spațiile din realitate și le transformăm în experiențe vizuale imersive și interactive pentru cei care le accesează. Creăm modele 3D, dar ele sunt 100% transpunerea spațiului din realitate. Ceea ce este chiar impresionant.
Domeniul imobiliar reprezintă o arie de interes pentru noi. Un domeniu în care serviciile pe care le oferim, în special tururile virtuale 3D și posibilitatea de a le vedea în Realitate Virtuală, au o utilitate foarte mare și beneficii directe:
- Pe agenții și dezvoltatorii imobiliari astfel de instrumente îi ajută să dea dovadă de deschidere și transparență față de clienți. Iar pe termen lung, să economisească timp și bani pentru că ajung să interacționeze cu persoane care nu sunt doar curioase, ci chiar interesate de oferta lor.
- Pentru potențialii clienți – viitorii cumpărători, aceste tururi virtuale 3D îi ajută să aibă imaginea de ansamblu a spațiului, să se bucure de o experiență realistă de vizualizare, pas cu pas și în propriul ritm. Plus, și ei la rândul lor, economisesc resurse pe care altfel le-ar pierde doar să se deplaseze pentru o primă vizită.
Prin serviciile pe care le oferim, ne dorim să promovăm și să contribuim la un mediu de afaceri mai deschis și mai transparent. Volumul Disconfort Residence ne-a creat contextul în care să subliniem o dată în plus nevoia manifestării acestor valori în domeniul imobiliar.
Pentru a păstra tonul în care facem haz de necaz și în încheiere, te invităm să vizualizezi niște spoturi publicitare pe care noi le considerăm inspirate și bine ancorate în realitatea de zi cu zi: