RUBRICA

QA

Întrebări frecvente și răspunsuri

Curiozități și întrebări despre:

OMNIscan3D

OMNIscan3D (powered by Matterport) este o reprezentare digitală completă și precisă a unui spațiu din realitate, sub forma unui model 3D interactiv și imersiv. După scanarea de către echipa OMNIvision a unui spațiu folosind o tehnologie de ultimă generație, cadrele capturate sunt procesate și transformate într-un model 3D. Acesta poate fi vizualizat și explorat digital, din mai multe perspective.

 

OMNIscan3D oferă astfel utilizatorului posibilitatea de a beneficia de mai multe modalități de vizualizare și explorare a respectivului spațiu:

 • Vederea din interior – reprezintă perspectiva care permite privitorului să viziteze interiorul unui spațiu sub forma unui tur virtual interactiv, mișcându-se pas cu pas cu ajutorul tastelor sau mouse-ului (dacă este accesat de pe un laptop sau calculator) sau a gesturilor tactile (pe dispozitivele mobile: smatphone sau tabletă).
 • Vederea 2D – oferă perspectiva de deasupra a întregului spațiu scanat, cu posibilitatea selectării etajului dorit (dacă există mai multe).
 • Vederea 3D – reprezintă perspectiva de ansamblu a întregului spațiu din realitate scanat și digitalizat, redat sub forma unei machete 3D care poate fi privită din orice unghi.

Mai multe despre OMNIscan3D găsiți pe pagina dedicată.

Digitalizarea oricărui spațiu din realitate și transformarea lui într-un OMNIscan3D pornește de la 199 euro.

 

Principalele criterii care influențează oferta finală sunt: suprafața scanată, industria și domeniul de activitate, complexitatea proiectului, distanța parcursă până la locație și extraopțiunile dorite. Pentru industria imobiliară, vă recomandăm să folosiți simulatorul de pe pagina dedicată.

Procesul nostru de lucru implică parcurgerea mai multor etape: 1. analiză, 2. acțiune și 3. livrarea. După ce înțelegem nevoile și așteptările, stabilim împreună detaliile contractuale și pe cele organizatorice.

 

Odată ce am ajuns la locația care urmează a fi transformată într-un OMNIscan3D, timpul de care avem nevoie este influențat de suprafața scanată, de complexitatea locației, dar și de alți factori externi (ex. lumină, întreruperi etc.). În medie, avem nevoie de maxim 2 ore pentru a scana 200 mp.

 

După ce am capturat cadrele necesare, durata de procesare e influențată de suprafața scanată și de extraopțiunile dorite. Ne place să fim eficienți, dar și mai mult punem preț pe calitate și pe atenție la detalii. În medie, avem nevoie de 7 zile lucrătoare pentru a livra un proiect complet.

Înainte să ajungem la locul care urmează să fie digitalizat, recomandăm:

 • Să fie curățenie;
 • Să vă asigurați că îndepărați lucrurile confidențiale și cele pe care nu doriți să le surprindem în fotografii;
 • Să aranjați obiectele, echipamentele, piesele de decor și mobilier la locul și în poziția dorită;
 • Să vă asigurați că spațiul e luminat corespunzător atmosferei pe care doriți să o transmiteți;
 • Să vă asigurați că în locație nu sunt persoane/animale/obiecte care se mișcă și care pot afecta durata de scanare sau calitatea materialului ce rezultă în urma procesării.

După ce capturăm cadrele necesare și plecăm de la fața locului, nu se mai poate interveni în ceea ce va cuprinde spațiul scanat: nu se pot adăuga obiecte sau scoate/șterge elemente care există în spațiul real și au fost fotografiate. Însă ulterior, dacă se dorește, se poate opta pentru restricționarea accesului vizitatorilor într-o anumită zonă sau încăpere chiar dacă ea a fost inițial inclusă în suprafața scanată.

Orice OMNIscan3D este găzduit online, pe platforma my.matterport.com, și este accesibil la o adresă unică, care vă va fi comunicată. Ulterior, spațiul în format OMNIscan3D poate fi distribuit folosind link-ul URL și afișat pe diferite website-uri sau platforme printr-un cod incorporat (embed code). Vă suntem alături în acest proces pentru a vă bucura de vizibilitate și afișare corespunzătoare.

Orice OMNIscan3D poate fi accesat și vizualizat online, de pe orice dispozitiv conectat la Internet: smatphone, tabletă, laptop sau calculator. Cu cât dispozitivele sunt mai performante și conexiunea de date mai bună, cu atât experiența de navigare în interiorul turului 3D e mai rapidă, ușoară și naturală.

 

Resurse tehnologice recomandate:

Spațiile OMNIscan3D funcționează pe orice Internet browser care suportă WebGL (un standard modern ce permite redarea interactivă de grafică 2D și 3D pe web, fără a folosi alte module/extensii/plug-in-uri ce necesită a fi instalate).

Astfel, vorbim de majoritatea browserelor, incluzând: Firefox 54 sau mai recent, Chrome 59 sau mai recent, Internet Explorer 11 sau mai recent, Opera 45 sau mai recent, Safari 9 sau mai recent, Edge 15 sau mai recent.

 

În ceea ce privește sistemul de operare și componentele hardware, recomandarile sunt:

 • Windows (PC) - 10 sau mai recent;
 • Mac: OSX 10.10.5 (Yosemite) sau mai recent, placă video dedicată GPU cu minim 2GB memorie și memorie RAM de cel puțin 8 GB;
 • iOS: iOS 9.0 sau mai recent. Hardware: iPhone 6 sau mai recent, iPad Air, iPad Mini Retina 2 sau mai recent, iPad 4;
 • Android: variază în funcție de varietatea modelelor și versiunilor. În general, un dispozitiv cu Android 5.0 Lollipop sau mai recent, care are instalat Chrome și WebGL.

Spațiile pe care le scanăm și le transformăm în format digital sunt procesate și găzduite online, pe platforma și serverele Matterport. Fiind vorba despre un serviciu integrat de procesare și livrare și totodată pentru a evita posibilele disfuncționalități cauzate de intermedieri, spațiul nu poate fi găzduit local.

Extraopțiunile OMNIscan3D

Un spațiu OMNIscan3D reprezintă serviciul de bază, care include anumite caracteristici și beneficii. Acesta poate fi completat, la cerere, cu următoarele extraopțiuni:

 • OMNIscan3D pentru VR - format special care permite vizualizarea respectivului spațiu în Realitate Virtuală;
 • OMNIscan3D pentru Google Maps - permite integrarea și vizualizarea respectivei locații într-un format special, direct din Google Street View;
 • Personalizare - prin inserarea unor puncte de interes colorate în interiorul spațiului scanat, cu care vizitatorul poate interacționa printr-un simplu click;
 • Tur Ghidat - permite predefinirea unui anumit traseu de vizualizare a spațiului, care poate fi redat automat;
 • Teaser prezentare - o previzualizare sub forma unui scurt video (1080p) sau a unei imagini GIF (320x240);
 • Fotografii la rezoluție 4K cu diverse cadre din interiorul scanat;
 • Releveu - planul schematic (alb-negru) al spațiului scanat, cu o precizie a măsurătorilor suprafețelor de 98-99% (disponibil pentru suprafețe mai mici de 2000mp);
 • Furnizarea fișierelor în format OBJ sau Point Cloud pentru modelare 3D.

Unele dintre aceste servicii adiționale pot aduce costuri suplimentare serviciului de bază.

Toate spațiile OMNIscan3D care au în colțul din dreapta jos iconița cu ochelarii VR înseamnă că pot fi accesate și vizualizate și în Realitate Virtuală.

 

Pentru a vă bucura de această experiență aveți nevoie de:

 • Sistem VR (de tipul: Samsung Gear VRGoogle Cardboard, Daydream View, Google Daydream (prin WebVR), HTC Vive și Oculus Rift – beta – află mai multe)
 • Smartphone (Android – de la 5.0 Lollipop / iOS – începând de la versiunea 9.1.)
 • Aplicația Matterport VR (online și offline) SAU prin WebVR (exclusiv prin stream online)

Există astfel două modalități prin care un spațiu OMNIscan3D poate fi explorat în Realitate Virtuală:

 

I. Folosind aplicația dedicată Matterport VR pe un dispozitiv iOS sau Android:

Image module
Image module
Image module

II. Prin WebVR, online, direct din browserul web Chrome (începând cu versiunea 58).

Dacă optați pentru această variantă, recomandăm să folosiți o conexiune WiFi pentru a evita un consum mare de date.

OMNIscan3D pentru Google Maps permite integrarea respectivei locații într-un format special, compatibil cu interfața Google Street View. Odată integrat, conținutul va fi vizibil pe Google Maps, Google Earth și în aplicația Google Street View.

 

Acest serviciu este destinat în principal afacerilor și instituțiilor care își desfășoară activitatea la o adresă fizică, influențând pozitiv SEO local pe Google. În schimb, nu poate fi folosit în cazul spațiilor sau proprietăților rezidențiale.

 

OMNIvision este partener certificat Google Street View.

 

Prin acest serviciu, vizitatorii online care folosesc aplicația Hărți Google sau căutările Google vor putea descoperi și explora interiorul locației afacerii sub forma unui tur virtual 360º, printr-o experiență de vizualizare asemănătoare navigării pe străzi.

 

Găsești mai jos un video explicativ în acest sens:

Personalizare prin puncte de interes – reprezintă un serviciu adițional OMNIscan3D, care oferă posibilitatea de a insera în interiorul modelului 3D aproape orice fel de conținut multimedia (ex. text, imagini, video, audio), sub forma unor puncte colorate (pin-uri), cu care se poate interacționa.

 

Formate acceptate:

 • Imagini: JPG, GIF, PNG – indiferent de dimensiune și rezoluție, însă recomandăm raportul 4: 3, 3: 2 sau 16: 9. Pentru a putea fi afișate, imaginile trebuie să fie găzduite online –  fie pe site-ul propriu, fie pe web (Flickr, Instagram etc.).
 • Video: YouTube, Vimeo ș.a.
 • Audio: SoundCloud, Spotify, Last.fm etc.

Personalizarea punctelor de interes are avantajul de a transforma orice OMNIscan3D într-un instrument interactiv de comunicare. Se pot transmite mesaje direcționate (descriptive, informative, îndemnuri la acțiune etc.) către audiența care accesează online spațiul scanat (ex. actuali sau potențiali clienți, furnizori, investitori sau alte părți interesate).

La cerere, putem extrage și furniza un pachet cu fișierele OBJ, care conțin mesh-urile 3D și texturile. Iar dacă intenționați să folosiți datele 3D pentru modelare, putem extrage și un fișier de tip point cloud.

Spre deosebire de conținutul video, OMNIscan3D este o formă de media interactivă, care implică activ utilizatorul, oferindu-i acestuia control privind deciziile de navigare.

 

O versiune intermediară poate fi reprezentată de a opta pentru un Tur Ghidat, ce permite predefinirea unui anumit traseu de vizualizare a spațiului, pe care utilizatorul îl poate reda automat direct în interiorul unui OMNIscan3D.

 

Dacă doriți să transformați turul virtual 3D într-un video pentru a-l putea încărca și promova pe platformele dedicate (YouTube, Vimeo etc.), recomandăm să folosiți un program de captură de ecran și, ulterior, să-l personalizați într-un program de editare video. Un exemplu care a rezultat în urma acestui proces găsiți pe canalul nostru de YouTube.

Există întrebări care nu și-au găsit răspunsul mai sus?

Vă invităm să ne scrieți și vă vom răspunde punctual.

*

*

*